Fascia in Beweging groepslessen

Bewegingsvrijheid en vitaliteit

Wat maakt jouw bewegingen gemakkelijk en geeft je het gevoel van lichtheid en moeiteloosheid?

Ik begon mijn opleiding tot Pilatestrainer omdat ik beweeglessen wilde creëren die de kwaliteit van het fasciale netwerk verbeteren. Ik geloof dat fascia een belangrijke rol speelt in zowel het vasthouden van spanningspatronen en het beperken van lichamelijke bewegingsvrijheid als het in standhouden van kinesthetische 'doofheid' en verlies van vitaliteit. Mijn doel is het stimuleren van ervaringen waardoor de sensatie van ruimte en bewegingsvrijheid in zowel je lichaam als je gevoelens en gedachten toeneemt. Beweging is hiervoor perfect!


Fascial Fitness Training

Tijdens Fascia-in-Bewegingslessen doe je afwisselend buigende, spiralende, 'smeltende', verende en glijdende bewegingen, waarbij je je gewrichten mobiliseert en de fasciae subtiel ten opzichte van elkaar verschuift. Tijd, dynamiek en het gewicht van je lichaam zijn je belangrijkste 'tools'. Daarnaast gebruik je soms hulpmiddelen zoals een roller of bal om je fascia op diepe of meer oppervlakkige lagen te verschuiven, rekken en masseren. Naarmate je vertrouwder bent met de techniek, kun je steeds gemakkelijker en dieper werken, stijfheid oplossen, je energie vrij laten stromen en natuurlijke souplesse en ontspanning ervaren. 

Fascia, het spul dat alles verbindt

Samenwerking en differentiatie
Fascia - bindweefsel - is het medium dat al onze organen, spieren en gewrichten omhult, doordringt, ondersteunt, differentieert en met elkaar verbindt. Het is rijk voorzien van zenuwen en verzorgt hiermee belangrijke communicatie tussen je zenuwstelsel en 'bewegingsapparaat'. Met een goed ontwikkeld kinesthetisch gevoel coördineer je een goed uitgelijnd postuur tijdens zowel tijdens zitten en staan als in complexe bewegingspatronen en voel je van binnenuit hoe je gezond en duurzaam beweegt en waar je grenzen liggen.

Tijdens beweging glijden naast- en over elkaar liggende lagen myofascia enigszins langs elkaar, waardoor diepe en oppervlakkige spieren elkaar balanceren en aanvullen. Deze differentiatie is niet alleen essentieel voor optimale bewegingsfunctionaliteit, maar ook cruciaal voor dynamische stabilisatie van binnenuit.

Bewust voelen en waarnemen

Voel jij je lichaam van binnenuit? Hoe helder lijn je je lichaam uit en coördineer je je bewegingen?  Ben je je bewust van gevoelens, gedachten en emoties die door beweging worden opgeroepen? Wat betekenen de sensaties in je lichaam? Hoe je voel je je over wat je voelt? En hoe beïnvloedt dat jouw beweging? Kinesthetische intelligentie is het vermogen om te begrijpen wat je voelt op zowel lichamelijk als emotioneel niveau en daar adequaat mee om te gaan.


Waar gaat je aandacht naartoe?

Sommige plaatsen in ons lichaam vragen aandacht. Inspanning, pijn, een zeurend gevoel, moe etc. Ze melden zich luid en duidelijk. Behalve ongemak roepen ze vaak ook emotie op.  

Andere delen voelen rustig en stabiel. Je beweegt daar als vanzelf.  Waarschijnlijk vind je dat heel gewoon en besteedt je er niet veel aandacht aan, omdat elders iets meer 'lawaai' maakt. Onderschat echter niet het gevoel van kracht, rust en vertrouwen in jezelf dat deze goed functionerende delen je kunnen geven!

Sommige plekken zijn 'stil'. Ze zijn lastiger te herkennen omdat we ze niet meer voelen. En wat je niet voelt zal wel in orde zijn... Ze kunnen echter samenhangen met dat lawaai op eerder genoemde plaatsen. Daarom is het belangrijk om al deze delen met elkaar te integreren, zodat je je op je gemak voelt in je hele lichaam.


Stijfheid door stress

Stijfheid in je lichaam wordt niet alleen door te korte of overbelaste spieren veroorzaakt, maar ook doordat je bindweefsel strakker wordt en verkleeft. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van langdurige stress. Het voelt alsof je in een te krap jasje zit. Op den duur lijk je in een harnas te leven. Je kunt wel bewegen, maar het kost meer moeite of doet pijn.

Soms is het subtieler en ben je ongevoeliger voor je stroom van stemmingen, gevoelens en gedachten zonder dat je het echt opmerkt. Bewegingsbeperking en moeheid los je dan niet meer op door massage of door flink te rekken (auw!), dat helpt maar tijdelijk. Door de beweeglijkheid tussen de fascia te stimuleren (mmm...) herstel je ook je coördinatie, lichamelijke waarneming, welbevinden en vitaliteit.

Gemakkelijk bewegen van binnenuit

Moeiteloos en plezierig
Het doel van de Fascia-in-Beweginglessen is om verkleefde fascia weer te laten glijden. Kwaliteit, rekbaarheid en veerkracht van fascia in alle richtingen te verbeteren. Kinesthetische gewaarwording te stimuleren. Zodat je van binnenuit voelt hoe je optimaal kunt bewegen.

Fascia,  gebalanceerd postuur en zelfvertrouwen

Je lichaamshouding verbetert wanneer je voorkant en je achterkant zijn verbonden met je zijkanten, wanneer de grote spieren van je buitenkant in balans zijn met de kleinere en subtieler werkende spieren van je binnenkant.

Decompressie van de gewrichten geeft een innerlijke lift en stabiliteit. Dagelijkse handelingen zoals langere tijd staan of zitten worden hierdoor moeiteloos. Bukken, hurken, reiken en draaien geven je weer een plezierig gevoel van competentie en zelfvertrouwen.

Trainingsdoelen

  • dynamische stabiliteit, elasticiteit en veerkracht
  • bewegingsvrijheid, flow en vitaliteit
  • evenwichtig postuur van binnenuit
  • vertrouwen en plezier in je lichaam
  • de juiste mate van (ont)spanning
  • rustgevend innerlijk gevoel van stabiliteit
  • kinesthetische intelligentie en kwaliteit van beweging

Toos Smeets

Lange afstandswandelaar

Ik ervaar precies datgene wat ik ook zocht: een betere houding, soepelheid en meer bewust van mijn houding en van mijn lijf.


Doe je een proefles mee?

Kijk op het lesrooster,

stuur me dan een email.

proefles is gratis

Spring Pilates Maastricht